Hyppää sisältöön

Turvallinen vauva- ja perheuinti

Tutvallinen vauva- ja perehuinti logo. Kaksi hyljettä.

Ryhmät syksyllä 2023:

Kysy paikkoja marianne.nivala@kannus.fi. Ensimmäinen uintikerta lauantaina 2.9.2023

Ryhmät lauantaisin:

klo 9.00-9.30 Perheuinti

klo 9.15-9.45 Perheuinti

klo 9.50- 10.20 Vauvauinti

klo 10.25- 10.55 Vauvauinti

klo 11.00- 11.30 Vauvauinti

klo 11.35- 12.05 Vauvauinti + sisarukset

klo 12.15- 12.45 Perheuinti

Vauvauinti-info

Osa turvallista vauvauinti toimintaa toimitetaan osana aloitusta vauvauinti-info perheille.

Hinta / kertamaksu

9€ 1 aikuinen + vauva (uimalippu ei käy maksuksi)

11€ 2 saman talouden aikuista ja vauva

muu huoltaja altaassa uintimaksulla/uimalipulla

13€ Koko perhe

Turvallinen vauva- ja perheuintipaikka

Kannuksen Kaupunki on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton hyväksymä turvallinen vauva- ja perheuintipaikka. Kaikki ohjaajat ovat suorittaneet Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton järjestämän koulutuksen sekä pohjalla on uimaopettaja koulutus.

Vauva- ja perheuinnit järjestetään ilmoittautumisella koko kevääksi, mutta maksut ovat kertamaksulla.

Vastaava vauvauintiohjaaja on Marianne Nivala / marianne.nivala@kannus.fi / 044 4745 453

Kaikki turvalliset vauva- ja perheuintipaikat näet sivulta www.suh.fi

Osallistuminen

Vauvauinti on vauvojen ja vanhempien yhteinen, koulutetun ohjaajan valvoma leikkihetki lämmitetyssä vedessä. Vauvauinnin aloittamisikä on minimissään 3 kuukautta. Silloin lapsen valveillaoloaika on tarpeeksi pitkä ja hän jaksaa liikkua enemmän. Yläikärajaa vauvauinnin aloittamiselle ei ole. Lapsen tulee painaa vähintään 5 kg, jotta hän pysyy lämpimänä +32 asteisessa vedessä. Jos synnytyksessä tai raskausaikana on ollut ongelmia, varmista hoitavalta lääkäriltä vauvauinnin aloittamiseen lupa.

Vauvauinti tapahtuu lapsen ehdoilla, mikä on hyvin tärkeää pyrittäessä kehittämään lapsesta veden ystävä. Vauvauinnissa lapsi ei opi itsenäisesti uimaan, vaan vanhempien valvonnassa ja avustamana leikkimään vedessä ja mahdollisesti sukeltamaan. Sukellusten määrä ja kesto rajoitetaan vauvan iän mukaan ja valvotaan ohjaajan toimesta. Tällä tavalla vältetään liika veden juominen ja lapsen ylirasittuminen.

Vauvauinti info

Vauvauinti info järjestetään osana turvallista vauvauintitoimintaa ennen uintikauden aloittamista. Infon jälkeen infopaketin saa sähköpostiin. Perheuimarit saavat myös infon sähköpostiin. Vauva- ja perheuinteihin voi tulla mukaan myös kesken kauden. Tällöin info toimitetaan toimitetaan suoraan aloittajille Mariannen toimesta.

Yleiset ohjeet vauvauimareille

Kotona valmistautuminen

 • kylvetä lasta kotona samaan kellonaikaan, kun oma uintiaikanne on
 • väsynyttä ja nälkäistä lasta ei kylvetetä
 • laita paljon vettä ammeeseen
 • veden lämpötila lasketaan asteittain +37:stä +32:een asteeseen
 • kylvetä leikinomaisesti ja juttele vaihtelevalla äänensävyllä
 • kylvetä selällään, pidä koko vartalo vedessä
 • vaihda vauvan asentoa usein, pidä koko vartalo vedessä kaikissa asennoissa (myös korvat veden alla)

Valmistautuminen uintiin

 • Varaa riittävästi aikaa. Ensimmäinen ryhmä tarkista milloin ovet avataan.
 • Huolehdi siitä, että lapsesi perustarpeet (uni, ruokailu) on tyydytetty, silloin hän viihtyy vedessä. Älä mielellään syötä juuri ennen uintia, jotta sekä pulauttelu että ulostamisriski vähenisivät.
 • Ota altaalle mukaan tarpeeksi suuri pyyhe, jonka sisällä vauvan on hyvä ja lämmin olla.
 • Peseydy huolellisesti ilman uimapukua päästä varpaisiin. Ota isot korut ja kellot pois.
 • Sido pitkät hiukset pesun jälkeen kiinni tai käytä suihkumyssyä. Meikit tulee myös poistaa ennen altaaseen tuloa.
 • Emme suosittele uimavaippaa. Uima-asuna napakkalahkeinen uima-asu. Jos aloitat 3kk ikäisen kanssa voit käyttää kuitenkin ensimmäisen kuukauden 4kk ikäiseksi.
 • Liiku peseytymistiloissa ja altaalla rauhallisesti kaatumisen välttämiseksi
 • Saunaan vasta uinnin jälkeen. Löylyä ei saa heittää, kun vauvat ovat saunassa.
 • Ensimmäisillä uintikerroilla vauvaa totutetaan allas- ja halliympäristöön, veteen ja sen ominaisuuksiin sekä harjoitellaan otteita. Veteen mentäessä lasta pidetään hellästi sylissä siten, että katse- ja ihokontakti vauvan ja vanhemman välillä säilyy. Samalla hänelle puhutaan rauhallisesti ja keskitytään veteen kastautuen lopulta olkapäitä myöten. Kastautumisen jälkeen onkin hyvä pysytellä vedessä ja liikkua mahdollisimman paljon.
 • Vauvauinnin mahdollista pissaamista uima-altaaseen on mahdoton seurata ja välttää, mutta tämän tapahtuminen ei aiheuta infektiovaaraa, koska vauvan pissa on puhdasta. Kakka sen sijaan sisältää bakteereja ja sen leviäminen altaaseen aiheuttaa vauvauinnin päättämisen kyseisenä päivänä.
 • Korvatulehdus on yleinen ja erittäin kivulias lastentauti. Vesi ei sinällään aiheuta korvatulehdusta, vaan siihen vaaditaan virus tai bakteeri tulehduksen aloittajaksi. Korvatulehduksen estämiseksi ei nuhaisena tulla uimaan. Jos korvatulehdus on todettu, hoitava lääkäri on paras kertomaan, milloin uinteja voi turvallisesti jatkaa.
 • Jos vauvalla on ”huono päivä”, eikä mikään ota onnistuakseen, olisi parasta jättää uinnit kesken siltä päivältä ja yrittää uudestaan seuraavalla kerralla. Jos vauva suuttuu, älä anna hänen huutaa äänekkäästi pitkään, sillä se tarttuu helposti toisiin.
 • Kerrothan etukäteen ohjaajalle jos sinulla tai lapsellasi on sairaus joka ohjaajan olisi hyvä tietää etukäteen esim. diabetes, epilepsia.. Näin ohjaaja osaa reagoida tarvittaessa nopeasti altailla, jossa hän on vastuussa koko ryhmästä. Voit ilmoittaa suoraan marianne.nivala@kannus.fi niin tieto menee kaikille ohjaajille.

Lisätietoa www.suh.fi

Turvallisuus

 • Henkilökunta on koulutettu toimimaan vaaratilanteissa.
 • Hätätilanteessa soita aina 112, Osoite on: Liikuntatie 2, 69100 Kannus
 • Palohälytyksen yhteydessä tulee altaasta poistua oman turvallisuuden vuoksi. Ohjaaja on koulutettu toimimaan myös palotilanteissa. Kokoontumispaikka on naapuritalo Kitinkannus.
 • Defibrillaattori löytyy KitinVaparin aulan eteisestä.
 • Kerrothan etukäteen ohjaajalle jos sinulla tai lapsellasi on sairaus joka ohjaajan olisi hyvä tietää etukäteen esim. diabetes, epilepsia.. Näin ohjaaja osaa reagoida tarvittaessa nopeasti altailla, jossa hän on vastuussa koko ryhmästä. Voit ilmoittaa suoraan marianne.nivala@kannus.fi niin tieto menee kaikille ohjaajille.

Perheuinti

Perheuinti on lasten ja vanhempien yhteinen, koulutetun ohjaajan vetämä leikkihetki uinninalkeisiin. Perheuinti on suunnattu 1-5 vuotiaille lapsille huoltajineen.

Ohjaus sisältää useita lyhyitä harjoitteita tavoitteena saada lapsesta vedenystävä. Ohjaus tapahtuu koko ryhmälle yhteisesti lapsia yksilöinä huomioiden. Perheuinnissa uimme ensin opetusaltaassa ja lopuksi monitoimialtaassa.

Vauvauinnin sisarusryhmä

Sisarusryhmässä toteutetaan ihan normaalin vauvauinnin tuntisuunnitelmaa, mutta ryhmään ovat tervetulleita myös isommat sisarukset altaaseen. Näin koko perhe pääsee uimaan vauvan kanssa yhdessä. Ryhmään voi tulla myös ilman sisaruksia.

Tervetuloa ihanan harrastuksen pariin mahtavissa puitteissa!

vauva uimassa