Hyppää sisältöön
kirjastokortti ja omatomikirjaston sisäänkirjautumisyksikkö asiakkaan käytössä.

Omatoimikirjaston avajaiset 1.9.

Kannus siirtyy omatoimikirjaston aikaan perjantaina 1.9. Kaupunginjohtaja Jussi Niinistö avaa omatoimikirjaston kello 9 fanfaarin kera ja aamukahvia tarjoillaan juhlan kunniaksi kello 9-10.

Työstä kotiutuville on tarjolla livemusiikkia klo 17-18, kun Leijat-yhtye soittaa kirjastossa. Avajaispäivänä kirjaston henkilökunta on paikalla opastamassa ja ovet ovat avoinna klo 18 saakka.

Yli sata asiakasta tehnyt jo ennakkoon käyttöoikeussopimuksen

Kannuslaiset odottavat jo innolla, että pääsevät käyttämään kirjastoa laajennetuin aukioloajoin. Viikkoa ennen H-hetkeä käyttöoikeussopimuksia on tehty yli sadalle asiakkaalle. Kiinnostuneita ovat kaiken ikäiset kirjastonkäyttäjät opiskelijoista eläkeläisiin.

Omatoimikirjastoon pääsee syyskuun alusta joka päivä jo aamuseitsemältä. Sunnuntaista torstaihin kirjastoa voi käyttää iltayhdeksään saakka. Perjantaina ja lauantaina ovet sulkeutuvat kello 18.

Asiakkaiden pitää käydä kirjastossa tekemässä käyttöoikeussopimus, jos haluavat omatoimikirjaston käyttäjiksi. Sen jälkeen kirjastoon pääsee kirjastokortilla ja PIN-koodilla omatoimiaikana. Oven lukijaan ja automaatteihin käy myös sähköinen kirjastokortti, jonka voi ladata Anders-verkkokirjastosta.

Käyttöoikeutta hakiessaan asiakas tutustuu omatoimikirjaston sääntöihin ja sitoutuu noudattamaan niitä. Käyttöä valvovat tallentavat kamerat. Käyttöoikeus on henkilökohtainen eli sisään ei kannata oman perheen lisäksi päästää muita samalla oven avauksella.

Alle 15-vuotiaan on käytävä tekemässä käyttöoikeussopimus kirjastossa huoltajansa kanssa. Henkilöllisyystodistus ja kirjastokortti on oltava mukana sopimusta tehdessä.

Lainaa ja palauta automaateilla

Omatoimikirjasto ei vähennä henkilökunnan palveluaikoja, vaan kirjastossa voi asioida tavalliseen tapaan henkilökunnan ollessa paikalla. Omatoimiaikana kirjastossa lainataan ja palautetaan automaateilla.

Kannuksen kirjasto kysyi keväällä asiakkaiden toiveita omatoimikirjasto aukioloajoista ja toiminnoista. Vastaajista suurin osa toivoi lisäaikaa viikonlopuille ja arki-iltoihin. Toiveita on toteutettu. Ainakin aluksi perjantaisin ja lauantaisin kirjasto suljetaan aiemmin kuin muina iltoina. Jos kaikki sujuu hyvin, eikä järjestyshäiriöitä ilmaannu, voidaan aukioloaikoja laajentaa myös niiden osalta.

Kirjastossa voi omatoimiaikana käyttää muita tiloja ja laitteita paitsi pelihuonetta ja kopiokonetta. Tulostaminen on mahdollista vain pieninä määrinä ja mustavalkoisena. Pelihuonetta ei voida avata omatoimikäytölle, koska pelien ikärajoja ei pystytä valvomaan.

Asiakaskyselyssä yli 40 % vastaajista ilmoitti, että käyttäisi omatoimiaikana maksullista juoma/kahviautomaattia. Valitettavasti kirjaston kymmenen vuotta vanha automaatti jouduttiin poistamaan turvallisuussyistä käytöstä omatoimikirjaston tullessa. Se oli myös hyvin vähällä käytöllä, eikä kahvin myynti kattanut kustannuksia.

Kannuksen kirjastossa ollaan iloisia, että päästään mukaan Suomen ja myös Keski-Pohjanmaan omatoimikirjastojen kasvavaan joukkoon. Yhteiset tilat ovat käyttöä ja kaupunkilaisia varten. Omatoimipalvelua on rakennettu Aluehallintoviraston myöntämällä kehittämisavustuksella ja kaupungin teknisten palveluiden myötävaikutuksella.

Lisätietoa Kannuksen omatoimikirjastosta löytyy verkosivuilta https://kirjasto.kannus.fi/omatoimikirjasto/