Hyppää sisältöön
Joulunavaustapahtuma torilla, lapsia tonttulakit päässä, mies pitää puhetta lavalla, taustalla kauppoja ja jouluvaloja.
Kaupunginjohtaja avaamassa Kannuksen joulua Tukkimiehentorilla 18.11.2022.

Kaupunginjohtaja Jussi Niinistön puhe Kannuksen joulunavauksessa

Kaupunki, seurakunta ja yrittäjät järjestivät yhdessä Kannuksen joulunavauksen Tukkimiehentorilla perjantaina 18.11.2022. Joulun avasi kaupunginjohtaja Jussi Niinistö. Puheessaan hän kävi läpi menneen vuoden tapahtumia niin maailmalla kuin Kannuksessakin ja suuntasi katsetta myös tulevaan vuoteen 2023.

Tässä puhe luettavaksi myös Teille, jotka ette päässeet paikan päälle sitä kuulemaan.

Elinvoimaa ja joulumieltä!

Kannuksen joulukausi avataan jälleen kerran kaupungin perinteisen puurotarjoilun myötä. Samalla kun nautitte tarjoilusta, josta isot kiitokset kaupungin ruokahuollon ahkerille tontuille, niin lausunpa muutaman sanan kaupungin puolesta.

Tänä syksynä kaksi vuotta Kannuksen kaupunginjohtajana tuli täyteen. Moni on kysynyt: miten olen viihtynyt täällä Kannuksessa? Hyvinhän minä olen viihtynyt, kiitos kysymästä, vaikka onhan kulunut aika ollut poikkeuksellista koronapandemian takia. Eikä se korona aivan ohi ole vieläkään, mutta tilanne on kuitenkin rokotuskierrosten kautta nyt aivan toinen kuin pandemian alkaessa.

Vasta tämän vuoden mittaan olemme saaneet totutella normaalimpaan elämään ja eristäytymisen sekä etäkokousten sijaan tavata enemmän toisiamme.

Varjoa on luonut Venäjän helmikuussa aloittama ja edelleen jatkuva hyökkäyssota Ukrainassa. Venäjän toiminnasta on joulumieli kaukana, mutta valoa on viime aikoina luonut se tosiasia, että Ukrainan armeija on ollut niskan päällä.

Sodat loppuvat sotimalla, kuuluu sanonta, joka sopii tähän tilaisuuteen kuin voisilmä riisipuuroon, mutta ikävä kyllä historia osoittaa, että valtioiden väliset sodat tapaavat olla pitkiä.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on aiheuttanut monenlaisia heijastevaikutuksia ja synkistänyt talousnäkymiä myös täällä Suomessa. Lisäksi se on ajanut ukrainalaisia pakolaisia tänne Keski-Pohjanmaalle asti.

On ollut hienoa nähdä, kuinka hyvin heistä on haluttu huolehtia. Kiitos teille kaikille auttajille, vapaaehtoisille ja viranhaltijoille, jotka olette ukrainalaisia auttaneet – lähimmäisen auttaminen on todellista joulumieltä.

Hyvät kuulijat, Kannus ei ole vielä valmis eikä Roomaakaan rakennettu päivässä, mutta monenlaista pientä positiivista eteenpäin menoa on täällä vuoden aikana nähty, tässä muutamia esimerkkejä:

  • Takalon keinonurmikenttä on jo osoittanut tarpeellisuutensa, valot tosin vielä tarvitaan
  • Roikolan kevyenliikenteen väylä, Junkalantietä unohtamatta
  • Kisapuiston uudistus on ollut käyttäjiensä mieleen, siitä on tullut kaupungille myönteistä palautetta

Kaupungin historian suurinta rakennusprojektia eli tuolla takanani koulukeskuksen alueella häämöttävää Raasakan koulun uudisrakennustyömaatakin päästiin vihdoin loppusyksystä aloittamaan, vaikka Ukrainan sotaa seurannut energiakriisi nosti reippaasti urakan hintaa ja kaupunginvaltuusto joutui tekemään asiasta uuden päätöksen. Turha jossitella, mutta halvemmalla olisi päästy, jos olisi aikaisemmin ymmärretty rakentaa.

Pari vuotta aikaisemmin kun oltaisiin päästy rakentamaan, niin ehkä noin puolitoista miljoonaa euroa olisi säästetty.

Mutta otetaan opiksi. Ja pääasia on, että koulua nyt rakennetaan, se on Kannuksen tulevaisuuden rakentamista: tärkeä asia paitsi kannuslaisille lapsiperheille myös laajemmin Kannuksen kaupungin veto- ja pitovoimalle.

Kouluista puheen ollen: Kannushan tunnetaan perinteisesti ”mullikoulustaan”, jos tämä leikkimielinen ilmaisu sallitaan. Maaseutuopetuksella Ollikkalassa on pitkät perinteet ja nyt myös valoisa tulevaisuus, kun Luova Kampus -hankkeen kautta keväällä valmistunut navetta luo korkeatasoisen kotieläintuotannon oppimisympäristön. Kannuksen uuden ajan ihmenavettaa on tultu ihmettelemään kauempaakin. Siitä voimme syystäkin olla ylpeitä.

Kun uudesta teknologiasta puhutaan, ei voi välttyä mainitsemasta tuulivoimaa. Tuulivoima nimenomaan puhuttaa. Suomen suurin maatuulipuisto valmistui kuluvan vuoden aikana Mutkalammille. Mutkalammi on teholtaan suurin tuulipuisto, kunnes aikanaan Lestijärven tuulipuisto valmistuu. Onpa myllyjä noussut Eskolan suuntaan Kaukasennevallekin ja vähän lisääkin on suunnitteilla.

Tuulivoimasta voi olla montaa mieltä ja niin täällä ollaankin ja saa olla, esimerkiksi kaupunginvaltuustossa tullaan asiasta joulukuun kokouksessa varmasti keskustelemaan, mutta kaupunginjohtajan näkövinkkelistä ainakin kaupungin kassa kiittää: ilman tuulivoimaloista saatuja kiinteistöverotuottoja emme paljoa pystyisi investoimaan.

Esimerkiksi juuri tuon tuikitarpeellisen Raasakan koulun uudisrakennuksen rahoittaminen olisi kauniisti sanottuna hyvin, hyvin haasteellista ilman tuulivoimasta saatuja tuloja.

Liikaa ei pidä kunnankaan velkaantua. Kannuksen lainakanta on vielä toistaiseksi ollut hallinnassa, mutta kasvavien korkojen aika pitää ymmärtää: negatiivisten korkojen aika on ohi.

Lisäksi on muistettava, että tuulivoimaloiden huoltotyöt tuovat työpaikkoja. Tänne Kannukseen – tarkemmin sanottuna Asematielle – on ollut Vestaksen tukikohta rakenteilla Uusitalo Groupin toimesta kuluvan vuoden mittaan ja sen pitäisi piakkoin olla valmis. Toivotamme Vestaksen tukikohdan myötä tulevat uudet työpaikat tervetulleiksi ja samalla hengenvedolla toivomme tuulivoima-alan koulutusta Kannukseen.

Tuulivoima on tullut jäädäkseen, aurinkovoimaa unohtamatta, jota on sivumennen sanoen suunnitteilla ainakin Eskolan vanhalle lentokentälle.

Hyvät kuulijat, laulun sanoin:

”Kas siitä voiman saa / tää Keski-Pohjanmaa…” Ja nyt en enää puhu tuulivoimasta, vaan lainaan maakuntalaulumme sanoja. Parempi, että en laula teille sitä, mutta komeasti Keski-Pohjanmaan maakuntalaulu kajahti viime elokuussa täällä Kannuksessa vietetyn maakuntajuhlan päätteeksi. Juhlaa vietettiin pitkästä aikaa Kannuksessa, edellinen kerta oli 1950-luvun lopulla. Juhla Mäkiraonmäellä onnistui erinomaisesti, kiitos tekijänaisille ja -miehille – siinä on ensi vuoden järjestäjillä Lestijärvellä tekemistä, jos meinaavat paremmaksi laittaa!

Lopuksi vielä pari sanaa kuntastrategiasta. Sehän on tarkoitus päivittää valtuustokausittain. Liki vuoden työstön jälkeen Kannuksen uusi kuntastrategia näki päivänvalon. Muutama nosto:

Arvomme ovat rohkeus, yrittäjähenkisyys ja avoimuus.

Päämäärät ovat elävä ja viihtyisä kuntakeskus, terve ja turvallinen ympäristö, vireä elinkeinoelämä sekä hyvinvoinnin edistäminen.

Visiossa tulevaisuuden Kannus nähdään itsenäisenä ja taloudellisesti vahvana, luonnonläheisenä ja turvallisena keskipohjalaisena seutukaupunkina.

Tältä pohjalta on hyvä ponnistaa yhdessä eteenpäin, mutta ensin valmistautukaamme joulun aikaan, jonka jälkeen voimme rauhoittua itse kukin joulun viettoon.

Hyvät kannuslaiset, kiitos kuluneesta vuodesta.

Joulu on rauhoittumisen aikaa. Jouluna korostuu lähimmäisen muistaminen ja jouluiset perinteet, mutta etenkin lasten riemu ja iloiset ilmeet. Jos edesmennyt mäkikotka Matti Nykänen sanoi, että ”elämä on ihmisen parasta aikaa” niin kyllä väitän, että joulu on lapsen parasta aikaa.

Joulun aikaa voi viettää monella tavalla. Perinteitä riittää. Monelle joulu on kristillinen juhla ja arkisen puurtamisen katkaisija, joka tuo valoa talven pimeyteen. Sellainen se on myös minulle, mutta jos jotain saa kaupunginjohtajan ominaisuudessa tässä yhteydessä – Kannuksen joulukauden avajaisissa – toivoa teiltä, arvoisat kuulijat, se on paikallisuutta.

Korostan toivetta, että kannuslaiset ja kaikki muutkin, himankalaiset ja lamppilaiset, keitä kaikkia täällä mahtaa ollakaan, että käyttäisitte paikallisia palveluja, hankkisitte paikallisia tuotteita ja paikallisia jouluherkkuja, jos mahdollista.

Monelle yrittäjälle joulusesonki on vuoden tärkeintä aikaa. Marras- ja joulukuussa tehty tili vaikuttaa koko tulevan vuoden toimintaan. Ja onhan meillä täällä Lestijokilaaksossa aivan mahtavia yrityksiä!

Paikallisten yritysten tukeminen on osa Lestijokilaakson talousalueen elinvoimaa.

Sitä me tarvitsemme, elinvoimaa ja joulumieltä.

On tullut aika lopettaa tämä puhe ja kiittää kuulijoita kärsivällisyydestä. Omasta ja Kannuksen kaupungin puolesta toivotan teille kaikille, sitten kun sen aika on, rauhallista joulua.


Jussi Niinistö
kaupunginjohtaja