Viimeksi päivitetty 31.1.2024
Rakennuslupahakemus on jätettävä kaupungille hyvissä ajoin, 1–2 kuukautta ennen rakentamisen suunniteltua aloittamista.
Rakennuslupa tarvitaan
- uuden rakennuksen rakentamiselle
- rakennuksen laajentamiselle
- kerrosalan lisäämiselle olemassa olevan rakennuksen sisällä, esimerkiksi uudet ullakkoasunnot
- joillekin korjaushankkeille, esimerkiksi putkiremonteille
Samassa yhteydessä rakennusluvan hakemisen kanssa voi hakea lupaa myös maalämpökaivolle, rakennuksen purkamiseen tai rakentamisen aloittamiseen.
Rakennuslupahakemus on täytettävä kaikilta osin ja allekirjoitettava. Jos kiinteistön lainhuuto on tehty useammalle henkilölle, tulee heidän kaikkien allekirjoittaa lupahakemus tai antaa valtuutus hakijalle. Tarkempaa neuvontaa ja opastusta lupahakemusten täyttämiseen antaa rakennustarkastajalta.
Rakennustarkastaja käsittelee päätöskelpoiset lupahakemukset pääsääntöisesti kahden viikon kuluessa.
Rakentamisen suunnittelutehtävän vaativuusluokat
Vähäinen rakennussuunnittelutehtävä
Rakennussuunnittelutehtävä on vähäinen jos suunniteltava rakennus on yksikerroksinen ja kooltaan pieni, muuhun käyttöön kuin asumiseen tai työntekoon tarkoitettu eikä rakennuksen ympäristöstä tai rakennuspaikasta aiheudu suunnittelulle erityisiä vaatimuksia.
Rakennussuunnittelutehtävä on vähäinen, jos suunniteltava korjaus- ja muutostyö on yksinkertainen ylläpitokorjaus.
Tavanomainen rakennussuunnittelutehtävä
Rakennussuunnittelutehtävä on tavanomainen, jos suunniteltava rakennus on yksi- tai kaksikerroksinen ja kooltaan pienehkö, arkkitehtonisilta, teknisiltä ja toiminnallisilta vaatimuksiltaan tavanomainen eikä rakennuksen käyttötarkoituksesta, ympäristöstä tai rakennuspaikasta aiheudu suunnittelulle erityisiä vaatimuksia.
Rakennussuunnittelutehtävä korjaus- ja muutostyössä on tavanomainen, jos korjaus- ja muutostyön arkkitehtoniset, tekniset ja toiminnalliset vaatimukset ovat tavanomaiset eikä rakennuksen ympäristöstä, rakennuspaikasta tai rakennuksen käyttötarkoituksesta tai ominaisuudesta aiheudu suunnittelulle erityisiä vaatimuksia.
Vaativa rakennussuunnittelutehtävä
Rakennussuunnittelutehtävä on vaativa, jos
- suunniteltavassa rakennuksessa on enemmän kuin kaksi kerrosta tai rakennus on muuten kooltaan suuri;
- rakennuksen on täytettävä korkeat arkkitehtoniset, tekniset tai toiminnalliset vaatimukset käyttötarkoituksensa tai ominaisuuksiensa vuoksi;
- rakennuksen ympäristöstä aiheutuu erityisiä vaatimuksia rakennuksen arkkitehtuurin sovittamiselle kaupunkikuvaan tai maisemaan; taikka
- rakennuspaikasta aiheutuu suunnittelulle erityisiä vaatimuksia.
Rakennussuunnittelutehtävä korjaus- ja muutostyössä on vaativa, jos korjaus- ja muutostyön arkkitehtoniset, tekniset tai toiminnalliset vaatimukset ovat korkeat tai rakennuksen ympäristöstä, rakennuspaikasta tai rakennuksen käyttötarkoituksesta tai ominaisuudesta aiheutuu suunnittelulle erityisiä vaatimuksia.
Poikkeuksellisen vaativa rakennussuunnittelutehtävä
Rakennussuunnittelutehtävä on poikkeuksellisen vaativa, jos
- suunniteltavan rakennuksen on täytettävä poikkeuksellisen korkeat arkkitehtoniset, tekniset tai toiminnalliset vaatimukset käyttötarkoituksensa tai ominaisuuksiensa vuoksi;
- rakennus suunnitellaan suojeltuun tai muutoin kaupunkikuvallisesti, kulttuurihistoriallisesti tai maisemallisesti arvokkaaseen ympäristöön tai kaupunkirakenteellisesti erittäin merkittävään ympäristöön; taikka
- suunnittelu edellyttää uusien tai muutoin erittäin vaativien suunnittelu‑, laskenta- tai mitoitusmenetelmien käyttöä.
Rakennussuunnittelutehtävä korjaus- ja muutostyössä on poikkeuksellisen vaativa, jos korjaus- ja muutostyön arkkitehtoniset, tekniset tai toiminnalliset vaatimukset ovat poikkeuksellisen korkeat tai rakennuksen arvokkaasta ympäristöstä tai rakennuksen käyttötarkoituksesta tai ominaisuudesta aiheutuu suunnittelulle poikkeuksellisia vaatimuksia.
Rakennussuunnittelijoiden kelpoisuusvaatimukset
Vähäinen suunnittelutehtävä
Riittävä osaaminen asianomaiseen suunnittelutehtävään.
Tavanomainen suunnittelutehtävä
Suorittanut vähintään talonrakennuksen opintosuunnan teknikon (rakennusmestari) tutkinnon, tai on suorittanut tekniikan kandidaatin tutkinnon (180 op) ja tutkintoihin on sisältynyt rakennussuunnitteluun ja rakentamisen tekniikkaan liittyviä opintoja vähintään 90 op, joihin kuuluu seuraavien (tai vastaavien) alojen opintosuorituksia:
- asuntosuunnittelu
- rakennusoppi ja rakennetekniikka
- rakennuksen tekniset järjestelmät
Rakennuksen sisätilan korjaus- ja muutostyön tavanomaisessa rakennussuunnittelutehtävässä voi suunnittelijana toimia myös henkilö, joka on suorittanut muotoilija (AMK) ‑tutkinnon, johon on sisältynyt tilasuunnitteluun ja sisustusarkkitehtuuriin liittyviä opintoja vähintään 90 op. sekä hankkinut kolmen vuoden kokemuksen avustamisesta rakennussuunnittelutehtävissä; korjaus- ja muutostyön suunnittelijalla edellä mainitusta kokemuksesta on vähintään vuosi korjaus- tai muutostöiden suunnittelutehtävistä. Kokemuksesta on pääosa hankittu tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Vaativa suunnittelutehtävä
Suorittanut arkkitehdin tutkinnon, rakennussuunnittelun ylemmän AMK-tutkinnon, rakennusarkkitehti (AMK) ‑tutkinnon tai rakennusarkkitehdin tutkinnon2), ja tutkintoon tai sitä täydentäviin opintoihin on sisältynyt rakennussuunnitteluun ja arkkitehtuuriin liittyviä opintoja vähintään 120 op, joihin kuuluu seuraavien (tai vastaavien) alojen opintosuorituksia:
- arkkitehtuurin historia ja teoria
- julkisten ja palvelurakennusten suunnittelu
- rakennusoppi ja rakennetekniikka
- asuntosuunnittelu
Rakennuksen sisätilan korjaus- ja muutostyön vaativassa rakennussuunnittelutehtävässä voi suunnittelijana toimia myös henkilö, joka on suorittanut taiteen maisterin tutkinnon tai sisustusarkkitehtitutkinnon ja tutkintoon on sisältynyt tilasuunnitteluun ja sisustusarkkitehtuuriin liittyviä opintoja vähintään 120 op. sekä on hankkinut neljän vuoden kokemuksen tavanomaisista rakennussuunnittelutehtävistä ja kahden vuoden kokemuksen avustamisesta vaativissa suunnittelutehtävissä; kokemus voi sisältää sekä avustamista eri vaativuusluokkien suunnittelutehtävissä että toimimista vastuullisena suunnittelijana tavanomaisissa suunnittelutehtävissä; korjaus- ja muutostyön suunnittelijalla edellä mainitusta kokemuksesta on vähintään kaksi vuotta korjaus- tai muutostöiden suunnittelutehtävistä. Kokemuksesta on pääosa hankittu tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Poikkeuksellisen vaativa suunnittelutehtävä
Suorittanut arkkitehdin tutkinnon tai rakennussuunnittelun ylemmän AMK-tutkinnon, ja tutkintoon tai sitä täydentäviin opintoihin on sisältynyt rakennussuunnitteluun ja arkkitehtuuriin liittyviä opintoja vähintään 150 op, joihin kuuluu seuraavien (tai vastaavien) alojen opintosuorituksia:
- arkkitehtuurin historia ja teoria
- julkisten ja palvelurakennusten suunnittelu
- rakennusoppi ja rakennetekniikka
- asuntosuunnittelu
sekä on hankkinut kuuden vuoden kokemuksen vaativista rakennussuunnittelutehtävistä; kokemus voi sisältää sekä avustamista vaativissa ja poikkeuksellisen vaativissa suunnittelutehtävissä että toimimista vastuullisena suunnittelijana vaativissa suunnittelutehtävissä; korjaus- ja muutostyön suunnittelijalla edellä mainitusta kokemuksesta on vähintään kolme vuotta korjaus- tai muutostöiden suunnittelutehtävistä. Kokemus on hankittu tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Mitä asiakirjoja yleensä tarvitaan lupahakemuksen liitteeksi?
- Selvitys rakennuspaikan omistus- ja hallintaoikeudesta
- Ote lainhuutopöytäkirjasta
- Kauppakirja ja tontin maksukuitista jäljennös
- Vuokrasopimus
- Tontin tai rakennuspaikan sijaintikartat
- Ote asemakaavasta tai yleiskaavasta
- Ote peruskartasta kaava-alueiden ulkopuolella
- Naapurin kuuleminen
- Selvitys naapurin kuulemisesta rakennus- tai toimenpidelupahakemuksen johdosta. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen haltijaa. Pääsääntöisesti kuulemisen hoitaa luvan hakija, joka ottaa yhteyden naapureihin, esittelee rakennushankkeen ja pyytää allekirjoitukset kuulemislomakkeeseen. Kuulemisen voi hoitaa myös rakennustarkastaja viran puolesta rakennusvalvontataksan mukaista korvausta vastaan. Mikäli rakennustarkastaja kuulee naapurit, pidentää se luvan käsittelyaikaa kuulemisessa vaadittavan määräajan verran.
- Pääpiirustukset
- Rakennuslupahakemuksen liitteenä oleviin pääpiirustuksiin on sisällyttävä riittävät tiedot sen arvioimiseksi, täyttävätkö ne rakentamista koskevat säännökset ja määräykset sekä hyvän rakennustavan vaatimukset. Lisäksi pääpiirustuksiin on sisällyttävä tiedot seikoista, joilla voi olla vaikutusta rakennuksen tai rakennuspaikan turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin taikka naapurien asemaan sekä tiedot rakentamisen soveltuvuudesta rakennuspaikalle ja ympäristöönsä.
- Kuhunkin piirustukseen on sisällyttävä nimiö, joka sisältää suunnitelman yksilöintitiedot ja tiedot suunnittelijasta. Piirustuksiin on sisällyttävä materiaalimerkinnät ja käytetyt merkinnät on tarvittaessa selitettävä.
- Pääpiirustusten on oltava yhtenäisenä asiakirjana. Piirustusten mittakaavan on oltava asian käsittelyn kannalta tarkoituksenmukainen ja piirustusten on oltava ilmoitetun mittakaavan mukaisia.
- Pääsuunnittelijan sitoumus
- Rakentamisen suunnittelussa on oltava suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta vastaava pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijan on rakennushankkeen ajan huolehdittava, että rakennussuunnitelma ja erityissuunnitelmat muodostavat kokonaisuuden siten, että rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakentamistavan vaatimukset täyttyvät.
- Pääsuunnittelijan on huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeeseen ryhtyvä saa tiedon huolehtimisvelvollisuutensa kannalta merkityksellisiä suunnittelua koskevista seikoista.
- Vastaava työnjohtaja
- Rakennuslupaa edellyttävässä rakennustyössä on oltava rakennustyötä johtava vastaava työnjohtaja. Toimenpidelupaa edellyttävässä työssä on oltava vastaava työnjohtaja vain silloin, kun se on kohteen käytön aikaiseen turvallisuuteen tai terveellisyyteen liittyvien syiden taikka maiseman ja ympäristönäkökohtien vuoksi välttämätöntä.
- Vastaavan työnjohtajan on vastattava rakennustyön kokonaisuudesta ja laadusta sekä huolehdittava, että rakennustyö tehdään myönnetyn luvan, rakentamista koskevien säännösten ja määrysten sekä hyvän rakennustavan mukaisesti.
- Vastaavan työnjohtajan on huolehdittava, että rakennustyönaloittamisesta ilmoitetaan rakennusvalvontaviranomaiselle ja että rakennustyön tarkastusasiakirja pidetään rakennustyömaalla ajan tasalla.
- Suunnitelma jätevesien käsittelystä
- Viemäriverkoston ulkopuolelle rakennettaessa tulee hakemukseen liittää selvitys jätevesijärjestelmästä
- Rakennushankkeen tiedot
- Täytetään aina rakennuskohtaisesti myös, haettaessa laajennus- ja muutoslupia.
- Pohjatutkimus
- Ympärivuotisessa käytössä olevien lomarakennusten, omakotitalojen ja sitä suurempien rakennusten rakennuspaikasta.
- Uudisrakennuksen energiatodistus
- Haettaessa maankäyttö- ja rakennuslain 125 §:n mukaista rakennuslupaa uudisrakentamista varten energiatodistuksella osoitetaan rakennuksen arvioitu energiatehokkuus. Todistus on korvattava täydennetyllä tai tarkennetulla todistuksella ennen rakennuksen käyttöönottoa, jos todistus on puutteellinen tai tiedot tarkentuvat hankkeen edetessä. Rakennus katsotaan otetuksi käyttöön, kun se on maankäyttö- ja rakennuslain 153 §:n § momentin mukaisessa loppukatselmuksessa hyväksytty käyttöönotettavaksi. Mitä 1 momentissa säädetään, ei kuitenkaan sovelleta rakennuksen korjaus- tai muutostyöhön tai rakennuksen laajentamiseen taikka sen käyttötarkoituksen muuttamiseen.
- Ilmoitusmenettelyä sovelletaan merkitykseltään ja vaikutukseltaan vähäiseen rakentamiseen, rakennus- ja toimenpideluvan asemesta. Ilmoitusmenettelyä voidaan soveltaan jo olevaan asuntoon kuuluvan, asemakaava-alueella enintään 15 m²:n suuruisen ja asemakaava-alueen ulkopuolella enintään 30 m²:n suuruisen kylmän ja tulisijattoman talousrakennuksen rakentamiseen.
Tarvitsetko rakennus- vai toimenpideluvan, onko rakentaminen ilmoituksenvaraista?
Rakennuslupaa haetaan
- rakennuksen rakentamiseen
- rakennuksen korjaus- ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen
- rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen
- rakennuksen korjaus- ja muutostyöhön, jos työllä on ilmeisesti vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin
- rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennaiseen muuttamiseen
Toimenpidelupaa haetaan
- rakennelmien ja laitosten, kuten maston, säiliön ja piipun pystyttämiseen
- rakennelman tai laitoksen pystyttämiseen, jota ei pidetä rakennuksena
- rakennuksen ulkoasua muuttavaan toimenpiteeseen sekä rakennuksen huoneistojärjestelyihin silloin kun niihin ei vaadita rakennuslupaa
Rakennusilmoitus tehdään
- Jo olevan asuntoon kuuluvan tai maataloudenharjoittamisen kannalta tarpeellisen, pienehkön muun talousrakennuksen kuin saunan rakentamiseen asemakaavan ulkopuolella mikäli koko on enintään seuraavanlainen:
- asuntoon tai maanviljelystilaan kuuluva kylmä varastorakennus 30 kerrosneliömetriä
- kesäasunnon yhteyteen rakennettava varastorakennus 12 kerrosneliömetriä
- asemakaavassa osoitettu, pienehkön enintään 10 kerrosneliömetrin suuruisen muu talousrakennus kuin sauna
Ilmoitusmenettelyn käyttämisestä määrätään yksityiskohtaisemmin Kannuksen kaupungin rakennusjärjestyksessä.
Viranomaiskatselmukset
Rakennusluvassa määrätyt katselmukset on pyydettävä rakennuksen edistymisen mukaan. Katselmukset pyytää pääsääntöisesti vastaava työnjohtaja. Katselmukset sisältyvät rakennuslupamaksuun.
Aloituskokous / aloittamisilmoitus
- Ennen rakentamisen aloittamista, rakentajan tulee sopia rakennustarkastajan kanssa aloituskokouksen järjestämisestä.
Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen
- Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkintä tulee tilata hyvissä ajoin ennen rakennustyön aloittamista kaupungin mittausteknikolta. Rakennuspaikkaa ei kuitenkaan merkitä ennen kuin rakennuslupa hankkeelle on myönnetty.
Pohja- / raudoituskatselmus
- Tilataan kun rakennuksen pohja on täytetty ja perustuksen raudoitukset asennettu.
Rakennekatselmus
- Tilataan kun rakennuksen kantavat rakenteet on asennettu. Rakenteita ei saa peittää ennen kuin katselmus on suoritettu.
Savuhormien katselmus
- Tilataan kun savuhormirakenteet ovat valmistuneet.
Loppukatselmukset
Osittainen loppukatselmus (käyttöönottokatselmus)
- Mikäli rakennus tai sen osa otetaan käyttöön ennen loppukatselmusta, on siltä osalta pidettävä osittainen loppukatselmus. Käyttöön otettavan osan tulee silloin täyttää terveellisyyden ja turvallisuuden vaatimukset. Asuintilojen osalta on lämmitys‑, ilmanvaihto‑, vesi- ja viemärilaitteistot sekä sähköasennukset oltava valmiina ja tarkastettuina. Lisäksi portaiden kaiteet sekä muut rakennuksen turvajärjestelyt on oltava kunnossa. Rakentajan tulee luovuttaa katselmuksessa rakennustarkastajalle kopio rakennustyön tarkastusasiakirjasta.
Loppukatselmus
- Loppukatselmus pyydetään, kun rakennus on myös ulkopuolisten töiden osalta valmis. Katselmus on hoidettava luvan voimassaoloaikana. Vastaavan työnjohtajan tehtävät päättyvät ilman erillistä ilmoitusta hyväksyttyyn loppukatselmukseen
Öljylämmityslaitteiston katsastus
- Laitteisto on katsastettava paloviranomaisen toimesta kolmen kuukauden kuluessa sen käyttöön ottamisesta. Öljylämmityslaitteiston asentajan/asennusliikkeen on toimitettava laitteiston katsastusta varten paloviranomaiselle jäljennös asennustyöstä annetusta todistuksesta. Rakentajan tai asennusliikkeen on pyydettävä katsastusta kaupungin palotarkastajalta.
Muut tarkastukset
Sähköasennusten tarkastukset
Sähköurakoitsijan velvollisuus on tehdä sähkölaitteistolle käyttöönottotarkastus josta laaditaan pöytäkirja. Rakentaja voi tarkastuttaa tehdyn asennuksen myös sähkölaitoksen suorittamana (maksullinen). Pöytäkirja on esitettävä rakennustarkastajalle rakennuksen käyttöönoton yhteydessä.
Muut luvat
Purkamislupa
- Rakennuksen tai sen osan purkamista varten tarvitaan purkamislupa jos rakennus sijaitsee asemakaava-alueella tai alueella on voimassa rakennuskielto (MRL 53 §) tai jos yleiskaavassa niin määrätään.
Purkamisilmoitus
- Milloin purkamislupaa ei tarvita, tehdään toimenpiteestä purkamisilmoitus.
Maisematyölupa
- Lupa tarvitaan asemakaava-alueella ja myös yleiskaava-alueella jos kaavassa niin määrätään sekä alueella jossa on voimassa rakennuskielto (MRL 53 §) maisemaa muuttavaan maarakennustyöhön, puiden kaatamiseen ja muuhun edellä mainittuihin verrattavaan toimenpiteeseen.