Viimeksi päivitetty 1.2.2024
Epäillystä ympäristöepäkohdasta, rikkomuksesta tai laiminlyönnistä on syytä ilmoittaa kuntaan tai tarvittaessa ELY-keskukseen. Ilmoitusta tehdessä tulee kertoa ympäristöepäkohdan rikkomuksen tai laiminlyönnin laatu mahdollisimman tarkkaan, siten että asia voidaan siirtää oikealle käsittelijälle.
Mikäli kyse on sellaisesta ympäristövahingosta, tai onnettomuudesta, joka aiheuttaa välitöntä vaaraa ihmiselle tai ympäristölle, ilmoittajan on otettava yhteys ensimmäisenä hätäkeskukseen. Yhteydenoton jälkeen, asiasta tulee ilmoittaa kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Ilmoittajan tulee myös kertoa ilmoitusta tehdessään kuntaan viranhaltijalle, onko asiasta ilmoitettu muille viranomaisille, kuten ELY-keskukseen tai poliisille. Ilmoittajan tulee kertoa viranhaltijalle epäkohtaa, rikkomusta tai laiminlyöntiä koskeva paikka ja tarvittaessa ajankohta mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Yleiskuvaus paikasta, ja osoitetiedot auttavat asian selvittämisessä.
Yleisöilmoitusta vastaanottaessa viranhaltija selvittää ilmoituksen tekijän tiedot. Ilmoittaja voi kuitenkin kieltäytyä luovuttamasta omia tietojaan. Selvitettäviä tietoja ovat ilmoittajan nimi, postiosoite, puhelinnumero ja mahdollinen sähköpostiosoite. Ilmoittajan tiedot eivät ole julkisia, eikä niitä luovuteta edes asianosaiselle (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 1999/621 §11 mom. 3). Ilmoittajan tietoja voidaan kuitenkin jakaa viranomaisten kesken viranomaisyhteistyön edistämiseksi, ja todistajan henkilöllisyyttä tuomioistuimissa koskevat eri lait.
Ympäristöepäkohdan ‑rikkomuksen tai ‑laiminlyönnin tullessa ilmi, ympäristönsuojeluviranomaisen ensisijainen tehtävä on suojella ympäristöä ja palauttaa laillinen tila.
Ilmoitukset käsitellään niiden aiheuttaman ympäristöriskin ja yleistä etua aiheuttavan haitan mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä. Kunnalle ilmoituksen voi tehdä puhelimitse, sähköpostitse tai kirjeitse joko ympäristösihteerille, tai kirjaamoon.