Viimeksi päivitetty 1.2.2024
Ympäristölupa tarvitaan aina ympäristön pilaantumista, tai sen vaaraa aiheuttavalle toiminnalle. Ympäristöluvan käsittelyä edistää ennakkoneuvottelut lupaviranomaisen kanssa hyvissä ajoin. Ympäristölupahakemus kannattaa jättää useita kuukausia ennen toiminnan aloittamista. Käsittelyaikaa voi tiedustella lupaviranomaiselta. Selkeä, kattava ja asiantuntevasti laadittu hakemus liitteineen edistää lupahakemuksen käsittelyä.
Ympäristönsuojelulain liitteessä 1 luetellaan ne toiminnat, jotka ovat ympäristöluvanvaraisia. Lisäksi lupa on oltava sellaisella toiminnalla ympäristönsuojelulain, 27 §:n mukaisesti:
- toimintaan, josta saattaa aiheutua vesistön pilaantumista eikä kyse ole vesilain mukaan luvanvaraisesta hankkeesta;
- jätevesien johtamiseen, josta saattaa aiheutua ojan, lähteen tai vesilain 1 luvun 3 §:n 1 momentin 6 kohdassa tarkoitetun noron pilaantumista;
- toimintaan, josta saattaa ympäristössä aiheutua eräistä naapuruussuhteista annetun lain (26/1920) 17 §:n 1 momentissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta.
Sekä ympäristönsuojelulain 28 §:n mukaisesti:
- Liitteessä 2 tarkoitetun energiantuotantolaitoksen, asfalttiaseman, jakeluaseman, betoniaseman, betonituotetehtaan ja liitteen 2 kohdassa 5–7 mainittuun toimintaan, kun orgaanisten liuottimien kulutus on enemmän kuin 10 tonnia vuodessa sekä liitteessä 4 tarkoitettuun toimintaan on oltava ympäristölupa, jos toiminta sijoitetaan tärkeälle tai muulle vedenhankintakäyttöön soveltuvalle pohjavesialueelle.
Lisäksi liitteessä 1, liitteen 2 kohdassa 1 ja 3 sekä liitteessä 4 tarkoitettuun, mutta niitä vähäisempään toimintaan ja liitteen 2 kohdassa 4 tarkoitetun kemiallisen pesulan toimintaan on oltava ympäristölupa, jos toiminta sijoitetaan tärkeälle tai muulle vedenhankintakäyttöön soveltuvalle pohjavesialueelle ja toiminnasta voi aiheutua pohjaveden pilaantumisen vaaraa.
Kunta käsittelee sille ympäristönsuojeluasetuksessa 2 § sille osoitetut lupa-asiat. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen neuvoo, jos hakijalle on epäselvää, minne hakemus tulisi toimittaa.
Toiminnan olennaisesta muuttamisesta, toiminnanharjoittajan vaihtumisesta ja toiminnan lopettamisesta on aina ilmoitettava valvontaviranomaiselle.
Hakemuslomakkeet löytyvät ymparisto.fi palvelusta.
Hakemuksen voi toimittaa sähköisesti osoitteeseen ymparistotarkastaja@kannus.fi Mikäli asioi paperilla, hakemuksia liitteineen tulee toimittaa kaksi kappaletta osoitteeseen: Kannuksen kaupunki, Ympäristösihteeri, PL 42 (Asematie 1), 69101 Kannus.
Toiminnan rekisteröinti
Ympäristönsuojelulain mukainen rekisteröinti on ympäristölupamenettelyä kevyempi prosessi. Luonteeltaan se on kirjaamistoimenpide, jossa ei tehdä päätöstä, eikä annetta määräyksiä toiminnalle. Rekisteröitävän toiminnan on kuitenkin noudatettava toimialakohtaisesti annettujen asetusten määräämiä vaatimuksia, jotta toiminta voidaan rekisteröidä.
Rekisteröitäviä toimintoja ovat: teholtaan alle 50 MW:n energiantuotantolaitokset, polttonesteiden jakeluasemat, asfalttiasemat, kiinteät betoniasemat ja betonituotetehtaat, orgaanisia liuottimia käyttävät toiminnat ja kemialliset pesulat. Lisäksi toiminta ei saa aiheuttaa ympäristönsuojelulain 27 § mukaista haittaa ympäristölle, tai naapuruussuhteista annetun lain mukaista kohtuutonta rasitusta. Lisäksi pohjavesialueilla eräiden rekisteröitävien toimintojen ympäristöluvanvaraisuudesta on säädetty erikseen ympäristönsuojelulain 28 §:lla.
Lisätietoa rekisteröinnistä aihealueittain löytää ympäristö.fi ‑palvelusta.
Rekisteröinti-ilmoituksen voi toimittaa voi toimittaa sähköisesti osoitteeseen ymparistotarkastaja@kannus.fi Mikäli asioi paperilla, hakemuksia liitteineen tulee toimittaa kaksi kappaletta osoitteeseen: Kannuksen kaupunki, Ympäristösihteeri, PL 42 (Asematie 1), 69101 Kannus.
Eläinsuojailmoitukset
Kunta käsittelee ilmoituksenvaraiset eläinsuojat ilmoitusmenettelynä. Eläinsuojailmoitus on jätettävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle viimeistään 120 vuorokautta ennen toiminnan suunniteltua aloittamista. Kunnan vastuulle kuuluvat ympäristönsuojelulain mukaiset liitteen 4 eläinsuojat, jotka käsitellään kunnassa ilmoitusmenettelyllä, ellei erityisestä syystä tarvita ympäristölupaa.
Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluvat ne eläinsuojat jotka:
A) vähintään 50 ja alle 300 lypsylehmälle, vähintään 100 ja alle 500 lihanaudalle, vähintään 130 ja alle 600 emolehmälle, vähintään 60 hevoselle tai ponille, vähintään 250 uuhelle tai vuohelle, vähintään 100 ja enintään 750 täysikasvuiselle emakolle, vähintään 250 ja enintään 2 000 lihasialle, vähintään 4 000 ja enintään 40 000 munituskanalle tai vähintään 10 000 ja enintään 40 000 broilerille ja joka ei ole ympäristöluvanvarainen ympäristönsuojelulain (YSL) liitteen 1 perusteella;
B) yhdelle tai usealle muulle kuin 1 kohdassa mainitulle YSL:n liitteessä 3 tarkoitetulle eläinlajille, jonka kokonaiseläinyksikkömäärä YSL:n liitteen 3 taulukon 1 eläinyksikkökertoimilla laskettuna on vähintään 250 ja joka ei ole ympäristöluvanvarainen YSL:n liitteen 1 perusteella. Jos eläinsuojan suurimman eläinyksikkömäärän muodostaa 1 kohdassa tarkoitetun tuotantoeläimen nuorkarja, ilmoituksenvaraisuusraja määräytyy kuitenkin täyskasvuisen tuotantoeläimen eläinyksikkömääräksi muunnetun eläinmäärän perusteella. Tätä kohtaa ei sovelleta YSL:n liitteessä 3 mainittuihin turkiseläimiin;
C) usealle 1 tai 2 kohdassa tarkoitetulle tuotantoeläimelle ja joka ei ole suoraan ilmoituksenvarainen 1 kohdassa mainitun tuotantoeläimen eläinmäärän perusteella, ilmoituksenvaraisuus määräytyy YSL:n liitteen 3 eläinyksikkökertoimilla laskettavien eläinyksikkömäärien perusteella. Tällöin kaikkien tuotantoeläinten eläinyksikkömäärät lasketaan yhteen ja niiden summaa verrataan suurimman eläinyksikkömäärän saaneen tuotantoeläimen eläinyksikkömääräksi muunnettuun ilmoituksenvaraisuuden rajaan, jonka ylittyessä toiminta on ilmoituksenvarainen. Eläinyksikkömääräksi muunnettu ilmoituksenvaraisuuden raja 1 kohdassa tarkoitetulle tuotantoeläimelle saadaan kertomalla 1 kohdassa eläinmääränä ilmoitettu ilmoituksenvaraisuuden raja YSL:n liitteen 3 eläinyksikkökertoimella.
Käytettävät eläinyksikkökertoimet löytyvät ympäristönsuojelulain liitteestä 3. Lisäksi jotta ilmoitusmenettelyä voidaan soveltaa:
- Toiminta ei sijaitse tärkeällä tai muulla vedenhankintakäyttöön soveltuvalla pohjavesialueella;
- Toiminnasta ei saata aiheutua kohtuutonta rasitusta naapurustolle;
- Toiminnasta ei saata aiheutua vesistön pilaantumista eikä kyse ole vesilain (587/2011) mukaan luvanvaraisesta hankkeesta;
- Toiminnan jätevesien johtamisesta ei aiheudu ojan, lähteen tai vesilain 1 luvun 3 §:n 1 momentin 6 kohdassa tarkoitetun noron pilaantumista;
- Toiminta ei ole osa ympäristönsuojelulain liitteen 1 taulukossa 1 tarkoitettua direktiivilaitoksen toimintaa;
- Toimintaan ei sovelleta arviointimenettelyä ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) 3 §:n 2 momentin perusteella.
Mikäli toiminnasta aiheutuu, tai siihen sovelletaan ylempiä, on toiminta ympäristöluvanvaraista. Hakemuksen käsittelee tällöinkin tyypillisesti kunta.
Asian käsittelyä nopeuttaa huolella täytetty hakemus kaikkine tarvittavine liitteineen. Mikäli ilmoitus on puutteellinen, sitä saa täydentää kerran annetussa määräajassa. Jos hakemusta ei täydennetä annetussa määräajassa, tai se on yhä puutteellinen, viranomainen voi jättää ilmoituksen tutkimatta. Ilmoittamatta jääneet asiat katsotaan hakijan vahingoksi. Hakemuksen käsittelyaika (120 päivää) lasketaan siitä päivästä, kun puutteeton päätöskelpoinen hakemus on saavuttanut viranhaltijan.
Eläinsuojan toiminnalliseen yhteyteen kuuluvaksi katsotaan polttonestesäiliöt ja niiden tankkauspaikat, lannan varastointi, käsittely ja tietyiltä osin hyödyntäminen, eläinsuojan ja sen tilojen pesu- ja jätevesien käsittely, varastointi sekä johtaminen, toiminnassa syntyvien jätteiden varastointi, käsittely ja hyödyntäminen, rehun valmistus ja varastointi, eläinten jaloittelu‑, ulkotarhaus‑, ja laidunnusalueet, lääke- ja kemikaalivarastot.
Biokaasulaitos katsotaan ympäristöministeriön tulkinnan (2023) mukaan osaksi eläinsuojatoimintaa ja se luvitetaan samassa yhteydessä. Biokaasulaitos voidaan luvittaa tapauskohtaisesti osana ilmoitusmenettelyä. Ratkaisevaa on, pystytäänkö asia käsittelemään kunnassa 120 päivässä. Biokaasulaitosta ei voida hyväksyä viranomaisen lausuntona.
Ympäristösihteeri auttaa kaikissa hakemukseen liittyvissä kysymyksissä.
Hakemuksen voi toimittaa sähköisesti osoitteeseen ymparistotarkastaja@kannus.fi Mikäli asioi paperilla, hakemuksia liitteineen tulee toimittaa kaksi kappaletta osoitteeseen: Kannuksen kaupunki, Ympäristösihteeri, PL 42 (Asematie 1), 69101 Kannus.
Lisää luettavaa:
Kotieläintalouden ympäristönsuojeluohje (2021)
Paras käyttökelpoinen tekniikka kotieläintaloudessa (2023)