Haittaeläimet
Terveydensuojelulaissa tarkoitettuja vahinkoeläimiä ovat muun muassa rotat, hiiret ja vahinkolinnut, kuten varislinnut, lokit ja kesykyyhkyt (pulut).
Kiinteistön tai alueen omistaja tai haltija vastaa siitä, että rotat, hiiret, vahinkolinnut ja muut vahinkoeläimet eivät viihdy alueella sekä vastaa tarvittaessa vahinkoeläinten hävittämisestä alueellaan.
Vahinkoeläimille ei pidä olla tarjolla ruokaa eikä pesimispaikkoja. Tämä tarkoittaa sitä, että kiinteistön jätehuollon tulee olla kunnossa, paikat siistinä ja esimerkiksi lintujen talviruokinta tulee järjestää asianmukaisesti. Lintuja ei tule ruokkia kesäaikaan.
Rakennusten suojaamiseen jyrsijöiltä ja linnuilta tulee myös kiinnittää huomiota. Asunto-osakeyhtiöt voivat antaa muun muassa lintujen ruokintaa koskevia määräyksiä järjestyssäännöissään. Asunto-osakeyhtiössä mahdollisista vahinkoeläinhavainnoista taikka asukkaiden epäasiallisesta toiminnasta tulee ilmoittaa isännöitsijälle.
Tuhohyönteiset
Sisätilojen pienet kutsumattomat vieraat, tuhohyönteiset, ovat ihmiselle usein harmillisia ja joskus myös haitallisia. Tuhohyönteisistä pääsee usein eroon omatoimisesti, mutta joskus torjuntatoimissa on syytä turvautua ammattilaisten apuun. Asunto-osakeyhtiössä tuhohyönteishavainnoista tulee ilmoittaa isännöitsijälle.
Osa kotien hyönteisistä on kuitenkin täysin harmittomia, satunnaisesti luonnosta sisälle kulkeutuneita yksilöitä. Jotkin hyönteiset (kuten sokeritoukka ja sokerimuurahainen) aiheuttavat ainoastaan esteettistä haittaa, jos niitä ei ole suuria määriä.
Vahinko- ja tuhoeläinten torjunta-aineita ja ‑välineitä myydään esimerkiksi rautakaupoissa, tavarataloissa, apteekeissa ja puutarhamyymälöissä. Voimakkaimpien ja vaarallisimpien tuholaismyrkkyjen (kuten rotanmyrkyt) saantia on nykyisin rajoitettu.
Tuholaistorjuntaa suorittavien yritysten yhteystietoja löytyy internetistä esimerkiksi hakusanalla ”tuholaistorjuntaa”.
Terveysvalvonta tunnistaa maksutta tuholaiset, joita esiintyy ruoassa, tekstiileissä, puuaineksessa ja ihmisissä sekä antaa neuvoja tuholaisten torjunnasta. Jos haluat tunnistuttaa tuhoeläimen, laita se esim. lasipurkkiin ja ota yhteyttä ympäristöterveystarkastajaan.
Linkit: