Viimeksi päivitetty 23.5.2024
Kunnan laaja-alainen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen eli HYTE-työ
- Koskee kaikkia elämänalueita ja kohderyhmiä.
- On paikallista ja alueellista toimintaa.
- Vaatii yhteistyötä eri toimijoiden välillä.
- Kunta tekee yhteistyötä hyvinvointialueen ja muiden tahojen, kuten maakuntaliittojen, järjestöjen, yritysten ja seurakuntien kanssa.
- Tavoitteena on taloudellinen ja toiminnallinen vaikuttavuus.
Kunnalla ja hyvinvointialueella on yhteinen vastuu asukkaiden hyvinvoinnista ja terveydestä. Tämä vaatii, että toimijat tukevat toisiaan asiantuntemuksellaan.
Kunnan ja hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävät
- Ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä omassa toiminnassaan.
- Asetettava tavoitteet ja suunniteltava toimenpiteet.
- Arvioitava etukäteen päätösten vaikutukset ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen eri väestöryhmissä.
- Nimettävä terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen vastuutaho.
- Seurattava asukkaiden elinoloja, hyvinvointia ja terveyttä alueittain ja väestöryhmittäin.
- Raportoida valtuustolleen vuosittain HYTE-työstä ja valmisteltava valtuustokausittain hyvinvointikertomus ja ‑suunnitelma.
- Edistettävä järjestöjen toimintamahdollisuuksia.
- Hyvinvointialue järjestää vuosittain alueelliset neuvottelut hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä, joihin kuntien on osallistuttava.
Kannuksen HYTE-raportti vuodelta 2023
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kaikkien toimialojen yhteinen tehtävä. Vastuu sen koordinoinnista on hyvinvoinnin toimialalla hyvinvointijohtajalla. HYTE-työryhmänä toimii eri hallintoaloilta koottu ryhmä. Yhteistyötä tehdään aktiivisesti yritysten, hyvinvointialueen, kolmannen sektorin, yhdistysten, seurakunnan sekä alueellisten toimijoiden kanssa. Lisäksi kunnassa on myös lakisääteisiä toimijoita, kuten vanhus- ja vammaisneuvosto sekä nuorisovaltuusto, jotka työskentelevät edustamansa ryhmän hyvinvoinnin edistämiseksi.
Kuntastrategiassa tulee ottaa huomioon asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen. Kannuksen kaupunkistrategian yksi tavoitteista on kuntalaisten hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman edistäminen sekä mahdollistaa kuntalaisten osallisuus ja vaikuttamismahdollisuudet. Tavoite on olla luonnonläheinen ja turvallinen seutukaupunki.
Kannuksen painopistealueena hyvinvointikertomuksessa 2017–2020 ovat olleet ikäihmiset ja lapset ja heidän liikuntapalveluiden kehittäminen. Ikäihmisille on järjestetty runsaasti liikunnallista toimintaa ja hankkeiden avulla osallistuminen on ollut edullista. Ikäihmisten aktiivisuus näkyy Kannuksessa. Liikuntaharrastusten lisäksi toimintaa järjestää myös monet yhdistykset ja järjestöt.