Viimeksi päivitetty 15.2.2024
Historiaa ja tätä päivää
Kannuksen kotiseutumuseo avattiin vuonna 1958. Sitä edelsi kotiseutuyhdistyksen esinekeräys, missä yhteydessä museolle lahjoitettiin valtaosa sen tämänkin hetkisestä kokoelmasta. Museo sijoitettiin vanhaan viljamakasiiniin, joka oli tuolloin siirretty pois Mäkiraonmäeltä Kokkolatien alta. Kotiseutumuseo sijaitsi kolmisenkymmentä vuotta Museokankaalla, mistä se siirrettiin 1990 takaisin Mäkiraonmäelle, lähelle alkuperäistä paikkaansa.
Kotiseutumuseon toimintaa on viime vuosina uudistettu, ja kehitystyö on edelleen meneillään. Tarkoitus on laajentaa perusnäyttely useisiin mäen rakennuksiin ja järjestää jokavuotisia vaihtuvia näyttelyitä.
Perusnäyttely
Perusnäyttelyssä on läpileikkaus tyypillisistä talonpoikaisista esineistä sekä muutamia valikoituja erikoisuuksia. Parhaillaan perusnäyttely sijaitsee vanhassa viljamakasiinissa. Alimmassa kerroksessa voi tutustua paikallisiin elinkeinoihin: maanviljelyyn, karjanhoitoon, metsästykseen, kalastukseen ja tervanpolttoon. Toisessa kerroksessa on pienimuotoinen talonpoikaisen tuvan rekonstruktio sekä siihen liittyviä tarve-esineitä. Toisessa kerroksessa esitellään myös naisten ja miesten käsitöitä ja muita askareita. Kolmas kerros on toistaiseksi vähällä käytöllä perusnäyttelyn uudistamisen vuoksi. Sinne on sijoitettu muutamia kirkollisia esineitä.
Kokoelmat ja esineiden vastaanotto
Kotiseutumuseon kokoelmiin kuuluu kaikkiaan yli 1100 esinettä, joista osa on museon varastotiloissa. Museosta vastaava henkilö ottaa vastaan myös uusia lahjoituksia, mikäli ne soveltuvat museon kokoelmiin. Museotoiminnasta vastaa Kannuksen kulttuuritoimi.
Aukiolot
Kotiseutumuseo on avoinna säännöllisesti kesä-elokuussa ja tilauksesta muina ajankohtina. Museon työntekijä toimii myös oppaana, joka kertoo tarvittaessa esineistä ja niiden käyttötarkoituksista.